A Corvina Kiadó Magánélet… sorozatának második kötete Napóleon korába repít minket. Egészen más ez a kötet, mint a nyitódarab, a Magánélet Mátyás király korában,
nyilván erre a sokszínűségre a különböző szerzők miatt számítani kell,
nekem mégis kicsit furcsa volt, hogy nem ugyanarra a gondolatmenetre van
felfűzve a könyv. De ezen hamar túljutottam, mert amit olvashattam, az
ha lehet még szórakoztatóbb volt, mint az előző kötet, néhol
kifejezetten kacagtató, és legalább olyan informatív.
Jóval
intimebb ez a rész, kimaradtak belőle az utazásról illetve a tanulásról
szóló fejezetek, viszont sokkal nagyobb figyelmet szentel a mindennapi
kis apróságoknak, komoly helyet kap benne a divat, a lakberendezés, az
egészségügy, az étkezés és a szexualitás. Itt kell megjegyeznem, hogy
míg az előző kötetben csak időnként voltak erotikus utalások, itt több
oldalon keresztül taglalja a szerző a kor szexuális szokásait - Sade
márki bebörtönzése idején járunk, és annak ellenére, hogy törvénnyel
tiltották a pornográf kiadványokat, az emberek fejéből már nem nagyon
tudták kiirtani a „bűnös” gondolatokat. Az erotika eléggé központi
szerepet játszott a korban, ekkoriban szabályozták először törvénnyel
például a nyilvánosházakat, és erre ki is tér a könyv, meredek korabeli
illusztrációkkal kísérve, ezért aztán ezt a részt már tényleg nem adnám
kisebb gyerekek kezébe, bármennyire rajonganak a történelem iránt!
Az első fejezet – Család és erkölcs
– a házasság, a gyerekszülés és -nevelés, a társas érintkezés témáját
járja körül. Kitér a házasság és a válás forradalom utáni
szabályozására, a nők jogainak megnyirbálására, a tradicionális női
szerepek újbóli előtérbe kerülésére. Nagyon érdekes ez a korszak, hiszen
a forradalom szabadságeszménye utáni restauráció igazából rengeteg
furcsaságot eredményezett. És ne feledkezzünk meg arról, hogy ekkor
született az első polgári törvénykönyv is, a Code Civil.
A következő két fejezet – Lakóhely és kényelem, Ruha és test
– talán a legérdekesebbek, bepillantást nyerhetünk a parasztok, a
polgárok és az előkelőségek lakóhelyére egyaránt, és párhuzamokat
fedezhetünk fel a kor és a saját korunk berendezése, divatja között.
Napóleon korát már jóval közelebb érezhetjük magunkhoz, mint Mátyás
királyét, de még így is meglepetést okoz, amikor olyan bútorok
térhódításáról olvasunk, mint a fiókos komód, vagy a nádfonatú székek,
vagy épp arról, hogyan hódított a kényszerű soványság divatja a nők
körében. De megtudhatjuk azt is, hogy a kor legdivatosabb kiegészítője a
kasmírsál volt, Joséphine császárnőnek közel 500 (!) sálja volt, és
hogy ekkor jött divatba a „ridikül”. Ám divat ide vagy oda, bizonyos
téren jócskán elmaradott volt még ez a kor: a higiénés szokások
kiábrándítóak voltak.
Az utolsó fejezetet – Étel és asztal
– olvasva újabb bizonyítékot kapunk arra, hogy a franciák ételekhez
való hozzáállása még az ínséges időkben is elképesztő volt – mit
szépítsük, szerették a hasukat. Többfogásos étkezések, az éttermek
étlapján húsz-harmincféle húsétel, fagylaltok – igazi divat volt az
utcai fagyinyalás már akkor is; a kávét mindenki fogyasztotta, a teát
ellenben csak a gazdagok engedhették meg maguknak – a tiszta vizet meg
szinte senki. Ekkor jelentek meg az első szakácskönyvek és gasztronómiai
kalauzok, és feltalálták az „évszakok rögzítésének művészetét” azaz a
konzervet!
Nagyon
érdekes könyv ez, tényleg csak dicsérni tudom, most már hiába is
tagadnám, mennyire rajongok az ilyen történelmi érdekességekért – nekem
ez a sorozat igazi kincsesbánya, alig várom a többi részt!
Kiadó: Corvina
Fordította: Aczél Ferenc
Korábbi kommentek:
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése