2009. január 22., csütörtök

Szex és New York

Nem tartozom a célközönséghez, lévén, hogy egyetlen részt sem láttam a Szex és New York sorozatból. Persze, tudom, hogy mi ez, miről szól, kik játszanak benne, a pletykalapoknak és az internetnek hála ismerem a főszereplőket és az őket játszó színészeket, nem is beszélve a divatteremtő ruhákról. De valahogy mindig azt éreztem, ez engem totál hidegen hagy. Hogy négy szingli csajszi folyamatos nyűglődését hallgassam a ruháikról, meg a pasijaikról, kösz, nem. Sok ismerősöm van, akik keményvonalas Szex és New York rajongók, de eddig ők se tudtak meggyőzni.

Most, kíváncsiságtól hajtva, elővettem a filmet, és egy betegen itthon töltött délelőtt megnéztem. Nyilván a körülmények is közrejátszottak, eléggé le voltam amortizálva ahhoz, hogy csak bambuljak ki a fejemből, és ne kelljen más, mint hogy szórakoztassanak. Ezt végül is megkaptam. Nagyon szerettem volna jóízűen szidni ezt a filmet, de meg kell mondjam, minden hibája ellenére jól szórakoztam. Töredelmesen bevallom, nőből vagyok, néha igenis el lehet csábítani némi agymunkát nem igénylő, tátott szájjal bámulandó divatbemutatóra. Hogy ezt a Fashion TV-n is megnézhetném, az más kérdés.

Mert túl azon, hogy nagyon szép, nagyon látványos, vannak benne klassz ruhák, látványos díszletek, a Szex és New York, mint film, egyáltalán nem működik. Ahhoz először is kellett volna egy jó forgatókönyv. Ez a kétórás film szakasztott olyan, mintha négy félórás epizódot összevágtak volna egy sorozatból. Van egy alibicselekmény, de túl sok a befejezés, túl sok a drámai csúcspont, túl sok a „folyt. köv.” jelenet. És ha már dramaturgia, könyörgöm, ha egy egész filmet arra hegyezek ki, hogy itt bizony nem lesz boldog vég, mert az élet szar, a pasi meg szemét, mert az elején faképnél hagyja a nőt a puccos esküvőn, akkor ne legyen már az utsó öt percbe egy beleerőltetett cukormázas happy end. Ez a film valahogy nem erről szólt, azt a maradék ici-pici hitelességét is elvesztette a végén.

Nem tudom, mennyiben különböznek a főszereplők a sorozatbeli karakterektől, de engem ez a négy csaj nagyon sokszor kiborított. Carrie, aki ugye a főszereplőnk, és ő lenne a nagyon vicces, tehetséges, humoros, trendi, mittudoménmégmilyen újságírónő, egy önző, sipítozó hárpia. Azt pedig abszolút nem értettem, mi olyan nagy szám ezen a Mr. Bigen, mert egy ilyen sótlan, unalmas, karót nyelt figurával engem a világból ki lehetne kergetni. Ráadásul Sarah Jessica Parker ilyen meg olyan nagy divatdiktátornak lett kikiáltva a sorozat után, hát nem tudom, a filmben neki voltak a legbénább ruhái. Bár azt azért meg kell hagyni, az esküvőiruha-fotózás a Vogue-nál azért nekem is bejönne…

Ami a többieket illeti: Miranda, akit én mindig okosnak és fanyarnak hittem, itt egy elkényelmesedett, frigid, unalmas háziasszony, Charlotte olyan, mint egy folyton mosolygó, tündérmeséből szalajtott királykisasszony, Samantha meg monogám életet él, amiről még azok is tudják, hogy mennyire nem az ő stílusa, akik hozzám hasonlóan nem látták a sorozatot. Ami ennél hatványozottan nagyobb gond, hogy ez a film tényleg semmi másról nem szólt, szereplői semmi másról nem beszéltek, csak pasikról, ruhákról meg ékszerekről. Azért a sorozat tán többről szólt ennél. A kultusza legalábbis. A filmben semmit nem találtam abból a híres Szex és New York humorból, iróniából, pikantériából, amit nők milliói szeretnek annyire világszrte. Ez csak egy színes-szagos, tipikus hollywoodi csajszis vígjáték.

Amit mégis a javára írok, bár ez sem a film készítőinek érdeme, az élet hozta így, hogy végre nem húszéves felpumpált kiscsajok rohangásztak a vásznon, hanem negyvenes nőcik, akik vállalják a korukat, a külsejüket, a ráncaikat, és mertek rondák lenni, a legelőnytelenebb arcukat mutatni. Az pedig kifejezetten jól sikerült rész volt, amikor a nagy esküvői faképnél hagyás után a barátnői elcipelték Carrie-t Mexikóba, hogy felrázzák. Na, ott valamit elkaptak a barátnőségből, ami jólesett.

Szórakoztam egy jót a filmen, de ettől nem leszek Szex és New York-rajongó, az biztos. Arra még várok, hátha valaki meggyőz, hogy a sorozat tényleg több és jobb, mint ez a film. 


Korábbi kommentek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...