2009. október 24., szombat

Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Néhány napja véletlenül került a kezembe ez a könyv, soha nem is hallottam róla előtte, aztán amikor belelapoztam, első látásra elbűvölt. Azóta újra meg újra előveszem, lapozgatom, mutogatom mindenkinek, hangos röhögéseket váltva ki a munkatársaimból. Henrik Lange 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak című könyve nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a világirodalom 90 regényét mutassa be egyenként három képregénykockába sűrítve.  
 
Ez így elsőre óriási marhaságnak hangzik, viszont a pasi iszonyú jól fogta meg a dolgot. Az nyilvánvaló, hogy ekkora terjedelemben lehetetlen összefoglalni egy regényt, ám a szerző olyan szeretnivaló iróniával írja le ezeket a műveket, amitől el vagyok bűvölve. Egyszerre ad képet róluk, és tart görbe tükröt eléjük.
 
A Gyűrűk Ura konklúziója Langénél nemes egyszerűséggel az, hogy milyen jó filmet lehetne csinálni abból, hogy Frodót mindenki meg akarja ölni, miközben végigtalpal Középföldén, hogy elpusztítsa a Gyűrűt. De megkapja a magáét a Biblia is, melynek összefoglalása három mondatban valahogy így néz ki: Isten megteremti a világot. Megszületik Isten fia, Jézus (ünnepnap), aki aztán meghal (ünnepnap). Végül mindenki pokolra jut. Előre is elnézést minden katolikustól, de hát nem ez a lényeg? A kedvencem egyébként Lessing Az arany jegyzetfüzete, amelynek összefoglalása jókora adag kritikát is rejt arról az önmarcangoló feminista-egzisztencialista-politikai útkeresésről, ami vastagon átszövi az egész (amúgy zseniális) regényt.
 
A válogatás eléggé széles körű, nagy klasszikusok (A Mester és Margarita, Ulysses, 1984, Odüsszeia, A nagy Gatsby, A három testőr, A per, Rómeó és Júlia, stb.) mellett helyet kapnak benne aktuális sikerek is, mint A Da-Vinci kód, Az alkimista (újabb telitalálat!) vagy A szél árnyéka. Ezért is ajánlható bárkinek, szerintem mindenki talál benne olyan könyveket, amiket olvasott és szeretett. Ami azért nem árt, mert valljuk be, a kis ironikus képregények úgy az igaziak, ha ismerjük az alapul szolgáló művet. Úgy viszont egyenesen zseniálisak.
 
Minden könyvrajongónak fokozottan ajánlott, hogy vegye kézbe, tuti, hogy nem akarja majd letenni utána. Én rég nevettem ennyit könyvön!


Korábbi kommentek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...