2009. október 24., szombat

Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

Bernie Rhodenbarr immár egy éve jó útra tért. Békésen vezetgeti kis antikváriumát, szerényen éldegél a bevételből, és mint egy leszokófélben lévő alkoholista, még a lehetőségét is el akarja kerülni annak, hogy betörjön bárhová. Elhatározása azonban váratlan akadályba ütközik, amikor beállít hozzá új főbérlője, és közli, hogy tizenkétszeresére emeli az üzlet bérleti díját. Ezek után még van képe befektetési céllal könyvet venni, amivel tán még jobban felháborítja Bernie-t, mint a lakbéremeléssel. Azonban Bernie szilárd jellem, kitart elhatározása mellett. Annak ellenére, hogy tuti tippje van, inkább berúg Carolynnal, hogy aztán hazafelé véletlenül elétoppanjon egy ismeretlen lány, és még egy tuti tipp.

Érthető, hogy ennek már nem tud ellenállni. Miközben betör a második számú tuti tipp lakásba, szembekerül egy látszólag funkció nélküli szoba zárjával, ami majdnem kifog még rajta is, majd miután hosszú órák munkájával feltöri, mi mást is találna mögötte, mint egy hullát. A zsákmány így ugrik, Bernie pedig menekülőre fogja, és úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Csakhogy az egyes számú tuti tippjét valaki más kihasználta, a gyanú pedig Bernie-re terelődik. Olyannyira, hogy még börtönbe is kerül. Ezt pedig már nem hagyhatja annyiban, ki kell derítenie, ki tört be Martin Gilmartinhoz, és ki vitte el a félmilliót érő baseballkártyákat, miközben az sem hagyja hidegen, hogy ki az ismeretlen hulla Nugenték lakásában, ahová viszont ő tört be. És hogy jön a képbe a semmiből előbbukanó lány?

A nyomozás közben váratlan üzleti ajánlatot kap főbérlőjétől, akiről kiderül, hogy a kirabolt Gilmartin sógora, és nem riad vissza némi tisztességtelenségtől, hogy megszerezze sógora baseballkártyáit. Bernie elmerül a kis gyűjthető sportkártyák világában, amik valami furcsa véletlen folytán legalább olyan értékesek, és legalább olyan elszánt gyűjtői körrel rendelkeznek, mint az érmék, vagy a festmények, vagy a könyvek. Mire minden rejtélyre fény derül, és kiderül, ki hova tört be, és ki hova nem, ki ölt meg kit és ki kinek a kije, Bernie egészen új formában hasznosítja betörőtudását, és jövedelmező üzletbe kezd a kirabolt Gilmartin segítségével. Annyira, hogy még a boltja is megmenekül.

A sorozat színvonala, úgy tűnik, cseppet sem romlik. Bár összevissza olvasom, eddig minden rész ugyanolyan jó szórakozást nyújtott, és, bár a betörések, váratlanul felbukkanó hullák, kavaró nők és a nyomozások szisztémája mindig ugyanaz, Blocknak van akkora fantáziája, hogy ne váljon unalmassá, mindig elő tud rukkolni valami újjal. Mint például legújabb kedvencem, Raffles, aki annak ellenére, hogy macska, elsőrangú alkalmazott egy antikváriumban, hisz egérmentesen tartja a helyet, szobatiszta, és még a rejtélyt is segít megoldani.

Továbbra is csak ajánlani tudom, egyszer mindenkinek tennie kell egy próbát Bernie-vel. Szerintem nem bánjátok meg!


Kiadó: Agave
 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...