2008. szeptember 13., szombat

Miss Pettigrew nagy napja

Ez az a film, amire azt szokás mondani, hogy semmi különös, mégis irtó jól szórakozik rajta az ember, és fülig érő szájjal jön ki utána a moziból. Kedves, aranyos, semmi kis történet, furcsa, néhol idióta, de szerethető hősök, sok helyzetkomikum, szerelmi csűrés-csavarás, sírós-nevetős részek váltakozva. Mindez megspékelve a harmincas évek végi London utánozhatatlan hangulatával, az éjszakai mulatók fülledt világával, jó zenékkel.
 
A történet hőse, Miss Pettigrew állástalan nevelőnő, akit épp sokadszorra dobtak ki saját kiállhatatlan természete miatt. Nincs hol aludnia, nincs mit ennie, egyetlen bőröndjét elveszti az utcán, nem kap több munkát. Stílusa érdes, öntudatos vidéki lelkészlányként megveti a nagyváros fényűzését, durva barna rongyokban jár, ahogy a filmben találóan megfogalmazzák, „úgy néz ki, mintha Twist Oliver mamája lenne”. Végső kétségbeesésében elcsen egy névjegyet a munkaközvetítőnél, és jelentkezik egy másnak szánt állásra. Csakhogy leendő munkaadója, Delysia Lafosse nem nevelőnőt keres, hanem társalkodónőt maga mellé, hisz épp ez a legújabb divat a feltörekvő színésznőcskék köreiben.
 
Mikor a sótlan nevelőnő betoppan a meglehetősen szabados életet élő énekesnő életébe, elkezdődik a helyzetkomikumok végtelen sora. Miután talpraesetten megakadályozza, hogy a lány két szeretője összefusson, Delysia maga mellé veszi Miss Pettigrewt, aki így belecsöppen a bárok, fehérneműbemutatók, partik és folyamatos oda-vissza kavarások világába. Először idegennek érzi magát, egyik ámulatból esik a másikba, aztán hamar magára talál, mindenkinek segít, megragasztja az összetört szíveket, megmutatja a helyes irányt a három pasi közt őrlődő Delysiának, és közben őt magát is megérinti valaki.

Tüneményes film, amit a hangulatok, a jó kis jazz, a csodás díszletek, és a két főszereplő színésznő simán elvisznek a hátukon, feledtetve a forgatókönyv gyengeségeit. Mert kár tagadni, azért a történet elég gyengécske. Frances McDormand és Amy Adams viszont lubickolnak a szerepben. Nekem úgy tűnt, ők is irtó jól szórakoztak forgatás közben. Egy könnyed, szórakoztató kis mozinak épp ideális, garantáltan jókedve lesz tőle az embernek. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...