2010. április 26., hétfő

Walter Moers: Az Álmodó Könyvek Városa

Na ezzel megszenvedtem! Elgondolkodtam rajta, kinek is ajánlhatnám (nem mellesleg: kinek nem…), kit vennék rá szívesen az elolvasására; az alábbiakban erről ógok-mógok kicsit.

Először is azoknak, akik töretlen lelkesedéssel állnak Tandori „grafomán” Dezső életművéhez. A magyarítás neki köszönhető, a szóviccekkel, fapoénokkal, stílusbucskákkal, anagrammákkal telipakolt szöveg-szövet; a szokásos, (tandorisan) agyonterhelt, fárasztó-szárasztó nyelvhasználat németül értő ismerőseim szerint legalábbis megkísérli követni az eredetit, az legalább ennyire sokrétegű és nehezen olvasható. Mondhatnám, a könyv meglelte az ideális magyarítót, az eredmény fényében talán jobb lett volna mégis, ha magyarul elvesznek bizonyos színei Moers „hobigólemiből németre ültetett” szövegének, ha az erőltetetten irodalmias, vicceskedő stílus nem uralja el a könyvet szinte az élvezhetetlenségig.

Azoknak kötelező olvasmány Az álmodó könyvek városa, akik lelkesednek a késő középkori pikareszk regényért. Meggyőződésem: a Boccaccio, Rabelais által kivésett irodalmi ösvény egyik kései leágazása, Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen (mi szép nevű szerző!) Simplicissimus-a volt Moers mintaadója a Kisbárd Lombárd sárkányszirtesi költőpalánta kalandjainak megformálásakor; a beszédszerkezet, a történetvezetés, a szándékoltan nehézkes nyelvhasználat oda beszél vissza, abba az irodalmi hagyományba, amely – lássuk be – a magyar irodalomban alig is vert gyökeret. Ugyan ki hallott például Speer Dániel egykori erdélyi literátor Magyar Simplicissimusáról néhány elvetemült irodalmáron kívül? Ki rajong például Laurence Sterne Tristram Shandy-jáért? Ha akad ilyen, annak Moers könyve még egy réteget tár fel, irodalmi élcei inkább a helyükre kerülnek – bár ettől még nem lesz könnyebben olvasható maga a könyv.

Elvileg – facsart logikával – ez egy ifjúsági regény. Persze csak annyira, amennyire Defoe, vagy Cooper könyvei azok: egykor volt kalandos szépirodalmak gyakran kerülnek e kategóriába az idő által, s ez egy (azokkal ennyiben rokon) ál-múltbeli, stílusában avítt szöveg. De reménybeli fiatal olvasóinak felbonthatatlan lesz a könyv zamatát adó rengeteg irodalmi utalás, stílusparódia, olykor nem is annyira rejtett kritika. A cselekmény úgy bonyolódik, ahogy egy ifjúsági regényben manapság is kell – viszont csak sokat olvasó embereknek nyílik meg igazán például a cykklopók, a könyvencek világa, és Könyveskál katakombáinak egyéb rejtelmes lényei. Tehát pont nekik, a nyíló értelmű ifjúságnak nem ajánlanám szívesen – ez a könyv végképp alkalmas arra, hogy megutáltassa valakivel az olvasást, mert nem gördül, csak vánszorog.

Pedig ha megnézzük Könyveskált a maga antikváriumaival, kiadóival, (egy egész város a Könyv körül) – mennyi remek poén lehetőségét kínálja ez a terep! Antikváriusoknak, rendszeres antikvárium-látogatóknak, de kiadóknak, szerkesztőknek, kritikusoknak is; az olvasó-állatfaj mai „könyvvadászainak” bátran ajánlható a könyv, nekik rejtette a legtöbb kincset elvetemült szöveglabirintusába a szerző. Valójában könyv ez könyvesekről könyveseknek, van valamelyes „szakmabeli” bája, a „szakmabeliek” lehetnek a leghálásabb követői Kisbárd keserves bolyongásának a katakombákban, nekik jelent majd a legtöbbet a szerzőkről, kiadókról, sikergyárakról és tehetségről – az Árnykirályról – szóló részek. Ők értik a legjobban ugyanis, miért áll minden literátor „óriások vállán”.

Amint látható, az olvasó-világegyetem szűkecske szegmensének ajánlom csak e könyvet, mindenki más bátran és lelkiismeret-furdalás nélkül kerülje el. Kicsit gyászolom azért Moers regényét, ezt a sokat markolni akaró írói szándék martalékául esett könyvet, mert kultusz épülhetett volna köré, mint egykor Ende Végtelen története köré is, generációknak lehetett volna ez is iránytűje az olvasás-tengerben, a téma és tálalása (beteges burjánjai nélkül) többre volna hivatott – annál, hogy a felejtésbe, hogy saját „irodalmi vermébe”, katakombájába zuhanjon, mindenképpen többre.


Korábbi kommentek:

 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...