2010. április 18., vasárnap

Peter S. Beagle: A karakoszki varázsló

Eddig kétszer próbálkoztam Peter S. Beagle műveivel, de sem Az utolsó egyszarvú, sem a Tükörbirodalmak novellái nem fogtak meg olyan nagyon (az utóbbi egyébként jobban tetszett). Ennek ellenére birizgálja a fantáziámat, hiszen lépten-nyomon azt hallom-olvasom, barátoktól, bloggerektől, íróktól, hogy a modernkori fantasy egyik legnagyobb alakja, és mennyire jó, és kihagyhatatlan. Elvetemült Beagle-rajongó barátnőm nyomta a kezembe A karakoszki varázslót, hogy ha a Tükörbirodalmak már majdnem, akkor ez aztán biztos tetszeni fog.

Hááát… Azt kell mondjam, tetszett. Még mindig nem mondanám magam rajongónak, és nem érzek fenenagy késztetést, hogy rávessem magam az író összes többi könyvére (bár most már, ennyi novella után tényleg kíváncsi vagyok a regényeire), de tetszett. Van valami furcsa Beagle világában, ami nekem szokatlan, az általam eddig olvasott fantasy-világoktól nagyon eltér. Valahogy úgy teremt egy sajátos, egységes fantasy-világot, hogy alig vagy éppen semennyire sem írja le azt. Nincs neve a helyeknek, tájaknak, nincsenek térképek, nincsenek fogódzók, csak az a néhány szereplő van, aki mesél egy történetet, és mintha a történet előtt és után nem lenne semmi. És mégis összeáll egy koherens világ, amiben minden történet minden szereplője otthon van, és különösebb összekötő kapcsok nélkül is elválaszthatatlanul összetartoznak.

És hogy milyen számomra ez a Beagle-féle sajátos fantasy-világ? Valahogy olyan földhözragadt, mondhatnám, hogy egyszerű, de ez mind túl félreérthetően hangzik. Kicsit olyan érzésem volt, mintha középkori parasztok történeteit olvasnám, némi mágiával körítve itt-ott. Semmi emelkedettség, nincsenek bonyolult varázsigék, pálcasuhogtatások, sem nemeslelkű hősök és világmegmentés, csak egyszerű emberek egyszerű történetei, a hétköznapok megpróbáltatásai vérrel, mocsokkal, földre puffanó súlyos terhekkel, véget nem érő rögös utakkal.

Mindezen egyszerűség közepette viszont minden szereplőnek sajátja valamiféle különlegesség, megfoghatatlanság. Ugyan egyszerűek, nem is különösebben okosak, olykor csúnyák, mégis tehetségesek mágiában, zenélésben, színjátszásban, ki miben. Mintha a zord felszín alatt mélyen eltemetve feltáratlan kincsek rejtőznének. A történeteket pedig közben áthatja egy sajátos humor, ami nekem nagyon tetszett. Beagle itt-ott iszonyú cinikus, és ha valamit, hát ezt szeretem. Épp ezért kedvencem a kötetből A zsiril csepűrágóinak tragikus története, amely felér egy Shakespeare-i királydráma Monty Python-féle feldolgozásával. És már a címe is tragikomikus…

Most is csak azt tudom mondani, hogy egész biztos olvasni fogok még Beagle-t mert egyre jobban tetszik, de azért még hiányzik az igazi áttörés. Talán a regényei tényleg meggyőznek, kíváncsian várom.


Kiadó: Delta Vision
 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...