Semmi
bajom a réteg-irodalommal, amíg nem hiszi magáról, hogy nem az. Nincs
bajom a divatszerzővel, amíg nem képzeli magáról, hogy világmegvált.
Egyszerű receptek követői ők: gyenge fogalmazás, következetlen
karakterek, permanens indiszkréció, mint cselekményvezető elv és
plakátvékony tanulságok szájbarágása - ez a receptúra igazi kutyuléka az
ízpótlóknak, a szárított és porított irodalmi fűszerek találomra
beleborogatásának a regény-fasírtba. Viszont a mi időnk az általános
kultúra-fogyás, az előrecsomagolt ízek ideje. Ez most épp sokaknak
bejön: és ennek okán mindegy is, az írója szándékosan alázza szövegével a
rajongóit, avagy csak ennyi telik tőle. Ez a kor irodalmi hamburgere,
és a Mekiben sem az árusra haragszunk, amiért egyen-tápot etet a
néppel, hiszen ezért az egyen-tápért megyünk ugye be...
Nincs
bajom a blogokon terjedő rajongói irodalommal, a fanfic elénk tálalt -
olykor meglehetős igénnyel alkotott - szövegeivel. Mint ahogy nincs
bajom a házias ízek konyha-tündéreinek egyszerű, alap-fűszerektől
„hangos”, de - voltaképp - finom étkeivel sem. A vasárnapi ebéd a
konyhában fő, nem kap Michelin-csillagot ez a konyha, ahol fő, de a
„termék”, a tányéromon gőzölgő leves eteti magát, akár a mondatok a
blogokon: jóllakom vele, finomat ettem, adott esetben - kommentben -
meg is köszönöm. Médiakori sajátosság: a netre került az egykor helyi
lapok irodalmi mellékleteiben, kis, helyi kiadók által kiadott, helyi
érdekből „szponzorált” megjelenések tömege, az irodalmi „hátország”, ami
nélkül nem születik időtálló.
Nincs
bajom a kötelezők képregényesítésével. Kolléganőm nevezte némiképp
felháborodva „kifestőnek” a minap a Korcsmáros-féle A nyomorultakat,
nem értettem egyet vele – holott, igaz ami igaz, a néhány lapos füzet
alig őriz valamit a bőbeszédű francia ízeiből. Szörp ez, akármilyen
igénnyel is rajzolta annak idején a rajzolója, málnaszörp szódával,
emlékeztet az íze a gyümölcsére, de annak igazi zamata nélkül: vizezett
kivonat – de nincs bajom vele, legalább a történet egynémely elemét
megismeri a lusta diák, és - mint szörp után a szénsavat - valamennyit
csak visszaböfög, ha a tanára kérdezi.
Miért
adtam ennyire alább? Mert rövidülünk. A közösségi portálokon senki
nem fecseg sokat. A blogolás rövid „tündöklése” után átadja helyét a
twittelésnek – mintha jópofáskodáson kívül bármire is alkalmas lenne az
a pár karakter. Hogy egy kitalált amerikai elnököt idézzek: ha komoly
dolgokról kérdeznek, semmit nem érnek a tízszavas válaszok. Ennél még
mindig jobb, ha olvasol.
Mert
képiesülünk. Tumblerre lökjük a nekünk tetszőt. Egy okos ember
egyszer azt mondta: egy kép többet ér, mint ezer szó. De biztosan nem a
ránk ömlő sokezer teljesen idióta képre gondolt, amin tényleg úgy
„szörfözik” a netező, mint a hullámokon: nem is látva már a „víz
alakját”. Ennél jobb, ha bármit olvasol.
Mert
lájkolunk. Szeretjük a nekünk tetszőt. Holott a legtöbbször az a
fontos, ami NEM tetszik nekünk. A lélek fájdalma, hiányérzetei, a
kényszerek rabsága nem tetszik, ámde tanít. Lassan nyáj leszünk, s a
pásztorunk úgy hívják: személytelen. Inkább olvass!
Miért
adtam ennyire alább? Mert ha valaki ma kinyit betűvel teleákolt
lapokból fűzött porszagú tárgyakat, ha olyan netes oldalakon lapoz, ahol
ilyen tárgyakról van szó, ha olyan portálokat nyit meg, ahol nagyobb
arányban lát szöveget, mint képet, az konyhanyelven szólva legalább
nem kizárólag konzervet zabál. Félreértés ne essék: nincs bajom a
konzervvel. Ha lebontod a héját, azt is meg lehet enni.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése