2010. május 30., vasárnap

Szerelmem, Sanghaj könyvbemutató

A Duna Kiadó és a W. Wolf & Partners Kommunikációs Ügynökség jóvoltából pénteken részt vehettünk Sóvári Mónika Szerelmem, Sanghaj című könyvének bemutatóján a Balassi Intézetben. A könyvet Hajba Tamás volt sanghaji főkonzul mutatta be, a szerzővel Lévai Balázs beszélgetett. Nagyon érdekes, hangulatos este volt.

Nagyon élveztem Hajba Tamás felvezetőjét, amiben röviden bemutatta Sanghajt, egy olyan ember szemszögéből, aki több mint egy évtizedig élt ott és az átlagolvasónál mindenképpen jobban ismeri Kínát, a kínai embereket és ezt az évezredes kultúrát, aminek teljes körű megismerésére tán egy élet is kevés. Sóvári Mónika saját bevallása szerint ennek az útnak még az elején jár, hiszen családjával csak három éve él Sanghajban. A könyv Sanghaj szubjektív bemutatása, nem útikönyv, nem kulturális kalauz, hanem egy nő  személyes vallomása arról, hogyan birkózott meg egy idegen kultúrával, szó szerint a világ túlsó felén és hogyan "esett szerelembe" egy várossal. Lévai Balázs is erre hegyezte ki a beszélgetést, és szerencsére a szerző személyében remek beszélgetőpartnerre lelt.

Sóvári Mónika élvezettel mesélt saját tapasztalatairól, őszintén, kendőzetlenül idézte fel kezdeti ellenérzéseit, előítéleteit, és azt, hogyan kényszerült arra, hogy ezeket levetkőzze, hogy boldogulhasson Sanghajban. Érdekes volt, ahogy elmesélte, hogy sok nyugati család él úgy ott, hogy gyakorlatilag ki sem teszi a lábát a „nyugati” negyedekből, semmi kapcsolatba nem kerül az „igazi” Sanghajjal, de ő nem ezt az utat választotta, meg akarta ismerni a várost és a lakóit, ehhez viszont legelőször is búcsút kellett mondania az előítéleteinek, amik minden európai emberben élnek Kínáról és a kínaiak életmódjáról, és bizony óriási toleranciát kellett kinövesztenie magában, ami saját bevallása szerint sem volt egyszerű. Mónikát hallgatva, aztán a könyvet olvasgatva is sokszor elgondolkodtam, hogy én vajon képes lennék-e ilyen emberekhez és körülményekhez alkalmazkodni.

Nagyon kedves és nyitott hölgynek tűnt a szerző, láthatóan nagyon lelkes volt és kicsit izgult a könyv megjelenése miatt. Az meg különösen jól esett, hogy amikor a dedikálásnál elmondtuk neki, hogy bloggerként jöttünk, és majd írunk a könyvéről, megkért, hogy küldjük el neki, mert kíváncsi a visszajelzésekre.

Nagyon kellemes este volt, az apróbb szervezési malőrökért pedig bőven kárpótolt minket a szerző, valamint Hajba Tamás és Lévai Balázs abszolút profi, élvezetes és érdekes könyvbemutatása. Örülök, hogy elmentünk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...