2009. szeptember 14., hétfő

Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Bernie Rhodenbarr előző kalandja az elfeledett Kipling-művel annyira tetszett, hogy rögtön rávetettem magam a sorozat további köteteire. Noha kedvenc betörőnk az előző kötetben épp kezdett jó útra térni, és tisztességes antikváriusként megőszülni, rövid időn belül rá kellett jönnie, hogy a könyveladás koránt sem fizet olyan jól, mint a betörősdi, és egyébként is, ő ehhez ért a legjobban. Márpedig, ha valaki profi módon műveli a szakmát, és még szereti is csinálni, nem hagyja csak úgy abba. Ráadásul Bernie-nek tanítványa is akad, a kutyakozmetikus Carolyn személyében, aki azon túl, hogy lelkesen vetné bele magát a betörőszakmába, még jó tippeket is ad.

Kötetünk elején épp egy puccos kutyus jólszituált gazdáiról, akik a hétvégét a házőrzővel együtt távol töltik a várostól, jelentős értékekkel megpakolt házukat pedig magára hagyják, mindenféle védelem nélkül. A páros nekilát hát az egyszerűnek tűnő betörésnek, azonban a helyszínen döbbenten tapasztalják, hogy valaki már megelőzte őket. Kontár betörők dúlták fel a házat, és vittek el szinte mindent, ami mozdítható, még jó azonban, hogy Bernie kicsit okosabb náluk, így megtalálja azt is, amit otthagytak. Jelesül a házigazda érmegyűjteményének egy páratlanul értékes darabját. Minden jó, ha jó a vége, az érme a legjobb orgazdához kerül, csurran-cseppen némi készpénz, a balhét meg majd rákenik a felfordulást elkövető kontárokra. Azonban lassan körvonalazódni látszik, hogy Bernie minden betörése furcsa események sorát indítja el.

A házigazdák ugyanis az éjszaka folyamán hazatértek, hogy aztán másnap reggelre a feleség holtan, a férj leütve várja a rendőröket. Tán harmadszorra is betörtek hozzájuk egy éjszaka alatt? Ha ez nem lenne elég, Bernie barátját, az orgazdát megölik, majd megjelenik a korrupt rendőr Ray, aki ahogy a városban betörés történik, mindig Bernie-re gyanakszik, hátha jut neki is valami a zsákmányból. Bernie-nek nincs hát más választása, mint újra nyomozni, ha ki akarja deríteni, ki kit ölt meg, és főleg miért. Közben megtudunk ezt-azt az 1913-as ötcentesről, amiből összesen öt darab létezik, mégis hat tűnik fel a regény lapjain, kiderül, ki és miért hamisította, szerepet kap egy lábspecialista, megtudjuk, mi az a futóláb, és miért kockázatos a fodrásznál elkotyogni, mikor hova utazunk.

Block-nak ez a könyve is ugyanazt hozza, mint az előző, igazi, minőségi szórakozást, csavaros, izgalmas történettel, szellemes párbeszédekkel, jól kitalált karakterekkel, meglepő fordulatokkal. Bernie azon túl, hogy antikvárius, és mellesleg betörő, igazi szakértője mindennek, amit valakik szenvedélyesen gyűjtenek, és sokat ér. Míg az előző részben a könyvritkaságok kerültek terítékre, itt az érmegyűjtésbe kóstolhatunk bele, most is megannyi érdekességet tudunk meg, egy csomó teljesen felesleges információval megspékelve.

A sajátos humor, az irónia és mindenekelőtt a karakterek teszik nagyon szerethetővé Block betörős könyveit. Két komolyabb hangvételű regény között a lehető legtökéletesebb szórakozást nyújtják.


Kiadó: Agave
 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...