2010. szeptember 11., szombat

Guillaume Musso: És azután...

Három évvel azután, hogy Szerelem életre-halálra címmel megjelent magyarul is Guillaume Musso első regénye, az Ulpius-Ház újra piacra dobta a francia szerző sikerkönyvét, immár a francia eredetihez (Et apres…) jobban illeszkedő És azután… címen. A fülszöveg és a „francia Coelho” szlogen ezoterikus kalandozásokat és nagy tanulságokat ígér, ám aki ezek miatt veszi kézbe a könyvet, csalódni fog. Musso könyve érdekes és élvezetes szerelmi történet, semmi több.

Nathan del Amico híres és gazdag sztárügyvéd New Yorkban, fényes karrierrel és tönkrement házassággal a háta mögött. Igazi „self made man”, akit takarítónőként dolgozó bevándorló édesanyja álmai és jó adag bizonyítási vágya vezetett az ügyvédi pályára, és aki még sikerei csúcsán sem tudta levetkőzni örökös bizonyítási kényszerét. Éjjel-nappal dolgozik, nem érdeklik az emberek, nem fogja fel, hogy a házassága is  a munkamániájának köszönhetően ment tönkre, hiába küld teste vészjelzéseket, hiába szereti még mindig elvált feleségét, hiába akar több időt tölteni kislányával, nem tud leállni, egészen addig, amíg meg nem keresi a titokzatos orvos, Garrett Goodrich, akiről kiderül, hogy afféle túlvilági hírnökként az a dolga, hogy megkönnyítse a távozást azoknak, akikre hamarosan halál vár.

Nathan a kezdeti kételkedés után persze bepánikol, és mindent maga mögött hagyva rohan, hogy a kevéske időt, ami még kijutott neki, a szeretteivel töltse. Keresztülutazza az Államokat, hogy kibéküljön feleségével, felnyalábolja kislányát, hogy vele töltse a karácsonyi szünetet, még egyszerre csodált és gyűlölt apósával is kibékül, csak hogy békében hagyja maga mögött a dolgokat. Tipikus példája ő azoknak a sikerembereknek, akik csak akkor fedezik fel az élet igazi értékeit, amikor látszólag már késő. Miközben Nathan igyekszik elrendezni, jóvátenni mindent, és meggondolatlan áldozatokat hoz azok nyugalmáért, akiket szeret, a főszereplők emlékezéseiből kibomlik egy rég elfeledett történet, a nyolcéves Nathané, aki, hogy kis barátnőjét mentse, beugrott érte a jeges tóba, és a klinikai halál állapotából tért vissza. Hogy hogyan tért vissza, és hogy úszta meg maradandó károsodás nélkül, az az őt ápoló orvos számára is rejtély. S amikor már úgy tűnne, hogy mindegy, hogy a halál úgyis hamarosan elragadja, akkor érti meg Nathan, hogy miért kellett akkor visszafordulnia, s hogy mi a feladata az életben.

Musso könyve az ezerszer olvasott tanulságot szajkózza az élet igazi értékeiről, arról, hogy a gazdagság, a karrier, a siker eltörpül a másokról való gondoskodás, a családi értékek, a szeretet fontossága mellett. Nehéz ezekről úgy írni, hogy az író ne váljon nevetségessé, vagy ne csússzon át az életvezetési tanácsadó könyvek terepére, néha itt is rezeg a léc, a fejezetek elején található idézetek például, melyek a tanulságot hivatottak erősíteni, nyugodtan kimaradhattak volna, de Musso még épp hogy belül marad azon a határon, ami az ártalmatlan, élvezhető fikciót elválasztja a Coelho-féle küldetéses izéktől. Mindenekelőtt szerelmi történetet olvasunk, csipetnyi természetfeletti szállal, könnyen fogyasztható megvalósítással. Nem szépirodalom, de nem is ezoterikus tanmese, hanem egy jól megírt, korrekten összerakott lektűr. Igazi hollywoodi történet, franciás érzékenységgel megírva, még épp innen a giccshatáron.


Kiadó: Ulpius
Fordította: Tótfalusi Ágnes

Korábbi kommentek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...