Volt
bennem némi szkepszis, majdnemhogy fásult legyintésbe forduló
mozdulattal nyúltam anno ehhez a könyvhöz. A táplálkozástudományból
életmód-tanácsadót fabrikálás következő könyvi fából vaskarikájának
tűnt; az újabb életmódi tuti receptnek az egészséges táplálkozáshoz
(főleg a címe alapján); s mint tudjuk, az egészséges táplálkozás nemcsak
az egészség, de a kiegyensúlyozott, boldog, harmonikus életvitel alfája
és omegája – legújabban omega-zsírsava - is, ugye. Hamar elfújta ezt az
érzést Michael Pollan könyve. Nem sok köze van az étrendi reformok
állandóan ránk zúduló hadához - amelyek úgy változnak minden hirdetett
tudományos alapjuk ellenére, ahogy a szoknya hossza: inkább a divat
szeszélyeire, mint alapos tudományos eredményeket gyakorlatba ültető
„helyes módszerekre” emlékeztetve; és főleg elsősorban üzleti – és nem
egészségóvó – érdekeknek alárendelve.
Ha
már sorolom valahova, inkább a „leves hazudik” jellegű ijedten józan
könyvek közé kívánkozik e könyv – szerzője hamar eljut odáig, hogy
leírja: a „nyugati étrend” rémületes mennyiségű szemetet zabáltat
velünk, és az úgynevezett „civilizációs betegségeink” meghatározó
alapfeltétele ez a teljesen jóhiszemű szeméthabzsolás. Az utóbbi időben
nem egy, nem két táplálkozástudós írt erről már, hol szakmaibb, hol
népszerűbb formában – rámozdult az irányra a piac is, bizonyos
táplálkozáskiegészítők egy az egyben emelték át a retorikát az újságok
oldalára –, mondhatni, a téma lerágott csont. Miért érdemes mégis kézbe
venni Pollan könyvét? Egyrészt hallatlanul józan és önkritikus
áttekintést nyújt a szerző a táplálkozástudomány modern kori
történetéről és jelen állapotáról, az általa nutricionizmusnak nevezett
hozzáállásról, másrészt ezt minden tudományoskodástól mentes, olvasható
stílusban teszi, jól alkalmazott, fanyar, önironikus humorral. Miközben
azért alapos, azért ügyel rá, hogy a kijelentéseit alapozó tudományos
eredményeket – vagy épp azok hiányát - minden esetben jelezze nekünk,
ha kíváncsiságunkat kielégítendő utánaolvasnánk máshol is az
állításainak, megtehessük.
„Jogosan
merülhet fel Önben a kérdés, ki vagyok és milyen jogon mondom meg
Önnek, hogy mit egyen? Milyen alapon utasítom el a tudomány és az
élelmiszeripar tanácsait, hogy aztán ráerőltessem önre az enyémeket?
Milyen felhatalmazás birtokában, kinek a nevében emelek szót? A
válaszom az, hogy nagyrészt a hagyomány és a józan ész nevében, illetve
ezek felhatalmazásával. Hogy mit együnk, azt már réges-rég tudjuk – vagy
tudtuk, mielőtt lehetővé tettük a táplálkozási és reklámszakembereknek,
hogy megingassák a józan észbe, a hagyományokba, a saját
érzékszerveinkbe és az anyáink, nagyanyáink bölcsességébe vetett
hitünket.”
Pollan
szerint a nutricionizmus a tudomány által aktuálisan mérhető
összetevőkre helyezve a hangsúlyt, mintegy megszabta: melyek a „jó” és
melyek a „rossz” összetevők, mi a nutriensek „helyes aránya”; ezzel
egyrészt megteremtve például a szénhidrátkultuszt és a „zsírparát”,
másrészt az összetevők fókuszba állításával mintegy azt sugallva: nem
ételeket, hanem nutrienseket fogyasztunk, és ha azt válogatjuk, amire a
szervezetnek tudományos alapokon szüksége van, egészségesebbek leszünk,
mint azok, akik csak úgy felelőtlenül esznek. Pollan le meri írni:
mindez illúzió volt. A gondolatmenet megbukott: amióta az élelemtermelés
inkább élelem-gyártás, ipari tevékenység, az étel
táplálkozás-kiegészítőkkel és tartósítószerrel telitömött indusztriális
produktum, azóta a kóros elhízás és a cukorbetegség üli torát mindenhol
ahova az étkezés „nyugati formája” csak betette a lábát. Komolyan elemzi
a táplálkozástudomány kutatásait, rámutatva: nem egyszer teljesen
tévesen értelmezett kutatási alapokról születnek ellentmondást nem tűrő
verdiktek. „Globális
járvány van készülőben, méghozzá meglehetősen szokatlan, mert nem
vírus, baktérium, vagy mikroba okozza – hanem csak a táplálkozásunk… úgy
tűnik, mintha az „okos pénz” egy hatalmas új cukorbeteg-ipar
létrehozásán fáradozna” – írja az étrendi betegségek és az egészségügy kapcsolatának feltárásakor.
És
nem kínál egyetemes receptet. Néhány igen józan tanáccsal szolgál a
könyve utolsó harmadában, amelyek lényege voltaképp annyi: tanuljunk el
minél többet nagyanyáink konyhakultúrájából, és alkalmazzuk azokat,
lehetőleg minél több közvetlenül a termelőtől beszerzett nyersanyag
felhasználásával. Le meri írni: nem baj, ha nem tudjuk, pontosan mit és
mennyit eszünk, ennél sokkal lényegesebb, ha az, amit eszünk, frissen
készült és finom. És ez bizony bátor dolog egy szakmájabélitől.
Kiadó: Nyitott Könyvműhely
Fordította: Kelemen László
Tovább után a korábbi kommentek:
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése