2010. április 21., szerda

Camilla Lackberg: Jéghercegnő

Az idilli svéd kisváros, Fjallbacka nyugalmát soha nem látott esemény zavarja meg: holtan találják a fürdőszobájában a városka szülöttét, a szép és gazdag Alex Wijknert. Minden jel szerint öngyilkos lett. Egy évtizedek óta változatlan nyugalomban élő tengerparti városban már ez is hallatlan felzúdulást kelt, mindenki azt találgatja, hogy vajon miért halt meg a város egyik legszebb és legsikeresebb nője? A kedélyborzoló esemény még különösebbé válik amikor kiderül, hogy Alex nem önkezével vetett véget életének, hanem megölték. A szomszédos város rendőre, Patrick Hendström és az áldozat gyerekkori barátnője, Erica Falck együtt kezdenek nyomozni a gyilkosság ügyében.

Erica sikeres írónő, aki épp negyedik könyvét írja és balesetben elhunyt szülei hagyatékát teszi rendbe a kisvárosban, amikor megtalálja Alex holttestét. Miközben húgával és annak férjével vív csatákat a szülői ház sorsa fölött, gyerekkori emlékeket és szülei hátramaradt holmiját rendezgeti, írni próbál és belemerül Alex meggyilkolásának rejtélyébe. Újra kapcsolatba kerül régi barátnője családjával, megismeri annak férjét, megtudja, hogy szeretője volt, és a gyermek, akivel várandós volt halálakor, nem a férjétől származott. Közben Ericában felidéződnek a múltban történtek, és újra elkezdi foglalkoztatni Alex rejtélyes elköltözése, az az időszak, amikor a gyerekkori barátságuk egyik napról a másikra felbomlott, és a lány hirtelen eltűnt a városból és Erica életéből.

Az írónő nyomozása és a rendőr nyomozása több ponton keresztezik egymást, ami nem mindig véletlen, hisz Patrick gyerekkora óta szerelmes Ericába. Nem véletlen az sem, hogy a megoldásra végül Erica múltban való vájkálása vezeti rá a rendőrt. Miközben ők ketten próbálják felgöngyölíteni az ügyet, és Erica beleveti magát egy új könyv, ezúttal egy krimi megírásába, a város hírhedt alkoholista festőjét, aki a galériatulajdonos Alex-szel is kapcsolatban állt, szintén meggyilkolják. Vajon mi köze egymáshoz a két esetnek, mi lehetett az, ami két ilyen különböző embert összekötött, milyen titkok lapulhatnak a múltban, amik két ember halálához kellett, hogy vezessenek?

A nyomozás felülírja a kisvárosról kialakult képet. Az idilli tengerparti városka, amelynek lakói egymás minden titkát ismerik, ahol mindenki mindent lát, és azt hinnénk, nem maradhat rejtve semmi, valójában mocskos titkokat rejt. Felszínre kerül itt megrontás, pedofília, jó pénzért megvett hallgatás, gyilkosság és egy szörnyű családi titok, ami minden résztvevő életét tönkretette. A sokszor hallott-látott-olvasott közhely elevenedik meg újra, miszerint semmi sem az, aminek látszik, a legpedánsabban nyírt gyepek és legszebben kozmetikázott családi idillek rejtik olykor a legocsmányabb bűnöket, a legálságosabb képmutatókat.

Noha az ötlet nem túl eredeti - hiszen mind öngyilkosságnak álcázott gyilkosságokról, mind múltból előbukkanó súlyos titkokról olvashattunk már jó pár krimit -, és Lackberg stílusa is hagy maga után némi kivánnivalót, összességében nagyon jó szórakozás a könyv egy-két borongós estére. Ami igazán kiemeli, az a hangulat, ami csak úgy árad a lapokból. Ezúttal nem kitalált kisvárosról van ugyanis szó, hanem az írónő saját szülővárosáról, Fjallbackáról. A létéért küzdő tengerparti halászfalu, ami folyamatosan küzd a fiatalok elvándorlásával és az újgazdag villavásárlókkal, akik divatos üdülőhelyet akarnak csinálni belőle, szinte önálló szereplője a történetnek. Azon sem csodálkoznék, ha a könyv szereplőinek egytől egyig meglenne a mintájuk a városkában, annyira élnek, a legutolsó mellékszereplőig hitelesek. Az írónő pedig, aki küszködik a megbízásra írt életrajzzal, de szárnyra kap, amikor elkezd krimit írni gyerekkori barátnője meggyilkolásáról, szerintem nem véletlenül lett ilyen jól eltalált karakter :)


Kiadó: Animus
 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...