Ez a seregszemle évről évre
elvarázsol – talán mert kevés becsülendőbbet ismerek tömeggyártott korunkban,
mint a kézműves tárgyalkotó makacsságát, amivel életben tart, vagy akár
újraértelmez hagyományt és mesterséget. És minden kereskedelmi célja mellett ez
a rendezvény még mindig ünnepe a mestereknek, a mesterségeknek – ahol akár régi
ismerősként köszönti a készítő a tárgyaiban gyönyörködőket. Sokkal kevésbé
családias, mint volt – a válság nem könnyítette meg a mesterek dolgát: egyre
vékonyodik az ízléssel vert, fizetőképes réteg. Pedig meglepetten konstatáltuk:
a legtöbb tárgy a vásárban alig drágább, mint tömeggyártott „testvérei”; és
szerintem nemcsak én iszom szívesebben cserépből, mint műanyagból, nemcsak én
csomagolom szívesebben vászonba a kenyeret, mint nejlonzacskóba…
A rendezvény fókuszában idén a
gyapjúfeldolgozás állt; szövőszékek terpeszkedtek és szőttesek lógtak gazdag
felhozatalban a sátrak, bódék falain – az Oroszlános udvarban például szinte kiállítás-minőségű
bemutatót kaptunk egy tájegység szőtteseinek történetéből. Engem mindig meglep,
hogy a sokszor látott tradicionális motívumok milyen jól variálható, változatos
hangulatokat jeleníthetnek meg egy-egy értő mester keze nyomán – hogy ami
korlát lehetne, az csak egy jól használható nyelv, amivel mesélni lehet. A
gyapjúfonal a hímzés elengedhetetlen kelléke is, hímes darabokból is bőven akadt
hát, terítők minden méretben és mintával, itt nem egyszer a hagyományos forma
ügyes bontása kapta oda a szemem. A viseletkészítés mesterei is elhozták a
maguk csodáit, népviseletek és általuk ihletett modernebb darabok lógtak
vállfákon „utca-hosszan”, Hrivnák Tünde kollekciójából az egyik színpadon
divatbemutatót is tartottak a nyitónapon. De például percekig simáltam egy
puha, téli babapólyát befordított irhából – puha gyapjas pulyapólyát, ami alá
igazán nem szükséges túlölöztetni a csecsemőt, fázni biztosan nem fog…
És nem utolsó sorban a nemezelés
is ide tartozik – s idén minden gazdagságunk mellett nem a hazai műhelyek
szolgáltak e téren igazán figyelemfelkeltő néznivalóval. A rendezvény
díszvendége Kirgizisztán volt, s amit a standjaikon nemezből láthattunk, az nem
kívánt különösebb kommentárt; a motívumkincsük a saját feltárt őstörténetünk
ábrázolásmódjával rokon, csak épp – még mindig – mindennapi használatban az… Persze
a kiemelt téma tárgyai így sem képeztek igazán túlsúlyt, inkább úgy mondanám,
legalább versenyben maradtak idén az agyaggal, a fémmel, meg a fával. Azt
hiszem az nem vitás, mindig fazekasból van a legtöbb – bár azt is el kell
mondani, hogy idén hiányoltam néhány régi ismerőst. Így is több stand előtt
korongoztak mesterek és tanítványok a kíváncsi népség gyűrűjében, de néhány
igen kedvelt mintával és fazekaskoronggal nem szembesültünk. Szó esett növekvő
helypénzről, dráguló jegyárakról, s a párhuzamosan a városba szervezett
ingyenes programok elszívó hatásáról, hogy mi indokolhatta a távolmaradást –
talán majd jövőre látjuk őket is.
Fontak a szemünk láttára kosarat
– meg is állapítottuk, kaspót, hétköznapi piacit, de akár szennyes-ruhás kosarat
csak ilyen helyen érdemes venni –, hasította gyönyörű faragott fejes satuján a
zsindelyt a mester, rajzolta-faragta a tükröst a fafaragó. És megtanulhattuk, a
gyertyát valóban öntik: alámeregetve az olvadt viaszba úgy csurgatják a
függesztett fonálra. Talán a leglátványosabb – de mindenképp a leghangosabb –
helyek idén is a kovácsműhelyek voltak, ahol a fém formába alakul. Idén a rózsa
volt a sláger – hihetetlen változatosságban, gyertyatartóként, lámpavasnak,
tükör kereteként, olyan finomságú kovácsmunka, hogy elsőre nem is hiszed el:
csak kalapács és fogó formálta a szirmot az értő kézben. Nagyon sok helyen
hagyták bomolni a vállalkozó kedvű amatőrt is… De megint igen szívesen
csodáltam a hangszerkészítők munkáit, a citerákat, régi vágyak tárgyát – csak a
szememmel, a kezem ehhez a munkához túlságosan böte.
Egyre gazdagabb a kézműves ételek
kínálata, aminek külön örülök – bár az a házi sajtdömping a kapuknál szó
szerint merényletszámba ment, egy vagyont szerettem volna azonnal elkölteni,
még mielőtt a vásárra egyáltalán betettük volna a lábunk. Méhészek és
mézeskalácsosok kínálták válogatott, édes finomságaik – de például kóstoltunk
olyan borlekvárt, amit el tudnék képzelni akár csatni helyett húsokhoz is,
főleg a meglehetős testesre sikerült villányi vörösből főzöttet. A kifőzdékről
nem mesélek, mert idén kerültük őket – de szerintem senki nem maradt éhen a
várban, ha hozott elég pénzt magával; e téren sajnos egyre vastagabban fog az a
bizonyos ceruza…
Azért ez a környezet erre való, a
várba vezető sétaút például, bár lassan kezdeni kéne valamit a szétfoszló
macskakövezéssel, az omladozó falakkal, a Budapesti Történeti Múzeum várkert felőli,
hasadozott elhanyagoltságával – egyáltalán ezzel a történelmi miliővel és
közösségi térrel. Valami elindult a Dísz téren, a Szent György téren, és
valamennyire nyilván kihat feljebbre is a Várkert Bazár felújítása – remélem,
ez nem jár majd azzal, hogy egy ártatlan júniusi napon is belépti díjat szednek
majd a megtekintéséért, de ha ez az ára, hát legyen. Több figyelmet érdemelne
ez a hely, mert így szakadtságában is gyönyörű kerete például a Mesterségek
Ünnepének, s ha nem is igazán autentikus miliő egy kis történelmi levegő
beszippantásához (háborúk járta honunkban szinte nincs ilyen), mégiscsak
egykori királyaink székhelye.
Este aztán az egész délutáni
nézdegélést megfejeltük Herczku Ági és Nikola Parov koncertjével – erősek és
izgalmasak voltak, mint mindig, és igen intelligensen kezelték a táncra vígan
ugrándozó gyereksereget. És édesek voltak ahogyan (számítva a népzenében igen
jártas közönség jelenlétére) mindig elmondták, meddig tartanak a tradícióval, s
mikor lépnek ki belőle, mit gondolnak a „világzene” kifejezésről, és miért
érzik fontosnak azt az ösvényt keresni, ahol a mai fiatal füleibe is belopható
a zenei hagyomány. Én csak azt hallom, Nikola Parovnak mindegy, milyen
tradíció, ha élvezettel lakik benne, akkor úgy húzza fel, mintha beleszületett
volna – és Ági hangja sem igényel szavakat szerintem, elég egyszer hallani, az
mindent elmond.
Jó volt – jövőre veletek ugyanitt.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése