2009. január 1., csütörtök

J. R. R. Tolkien: Kürtő úr


Kürtő úr, akit leginkább hatalmas fejfedőiről lehet megismerni, egy szép napon úgy dönt, vesz magának egy automobilt, és ezzel lehetetlenebbnél lehetetlenebb helyzetekbe sodorja magát. Alig gördül ki az autókereskedésből, máris elgázolja Erős urat és az ő káposztáit, majd hasonló sorsra jutnak Paprika asszony és az ő banánjai is. Ezek után útonálló medvékbe botlanak, akik némi káposzta és banán ellenében elengedik őket, s az egész díszes kompánia elindul meglátogatni Kürtő úr barátait, Döföndiéket. Mire leszáll az est, a vendégek s a medvék kieszik Döföndiéket minden vagyonukból, akik ki másnak, mint Kürtő úrnak nyújtják be a számlát. Kürtő úr elmenekülvén szembetalálja magát az autókereskedővel, akinek tartozik, a rendőrrel, a medvékkel, Döföndiékkel és a fél faluval. Végül ugyan nyuráfja (nyúl és zsiráf keveréke) elüldözi az összes barátságtalan látogatót, ám a károk rendezése után Kürtő úr rájön, hogy jobban tette volna, ha otthon marad, s nem indul kalandokra a frissen vásárolt automobillal.

A mese A Gyűrűk Ura legendás írója, J. R. R. Tolkien fejéből pattant ki. Talán kevesen tudják, hogy Középfölde megteremtésén kívül igen gyakran rögtönzött meséket fiai szórakoztatására, amiket később saját illusztrációval kísérve adtak ki. A Kürtő úr is ezen mesék közé tartozik. Egyszerű kis történet, nincs benne semmi tanulság, hőse a tipikus angol kisember, aki groteszk kalandokba keveredik. Tolkien sajátos, fanyar humora, sokszor szatirikus megjegyzései felnőttnek és gyereknek egyaránt remek szórakozást jelenthetnek.

A kiadvány igazi csemege, a Partvonal kiadó nagyot nőtt a szememben általa. Érdekessége, hogy míg egyik oldalon a mese magyar fordítását olvashatjuk, a szemközti oldalon az eredeti kézirat oldalai láthatók, javításokkal, kiegészítésekkel, és az író saját rajzaival. Az egyszerű szöveghez nagyon sokat tesznek hozzá a rajzok, bár Tolkien nem volt hivatásos illusztrátor, a saját szövegeihez készült rajzai nagyon jól sikerültek, nem egy esetben újabb, vizuális poénokat rejtenek.

Nagyon szép és a magyar piacon igazán különlegesnek számító kiadvány, szívből ajánlom mindenkinek! A Tolkien-rajongók polcán már nyilván ott van, de aki egyszerűen csak szereti a különleges könyveket, szívesen olvas felnőtteknek (is) szóló meséket, és vevő a szatirikus angol humorra, az bátran próbálkozzon vele!


Korábbi kommentek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...